Kontakt

Vinko Buble
Zagorska 20
21312 Podstrana
apartments.leon@yahoo.com
+385959142159

Podstrana

Pročitaj detaljnije


Linkovi

Što vidjeti u okolici?

1. Dioklecijanova Palača
Nastanak grada Splita povezuje se s gradnjom Dioklecijanove palače oko 295.-305.godine To je Antička palača cara Dioklecijana koji je podigao i u njoj boravio nakon povlačenja s prijestolja do svoje smrti. Sagrađena je u uvali poluotoka 5 km jugozapadno od Salone, tadašnjeg glavnog grada provincije Dalmacije. Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre Splita koja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979 godine.
2. Salona

Salona je antička metropola rimske provincije Dalmacije smještena na središnjem dijelu istočne jadranske obale. U antici je bila glavni grad rimske provincije, da bi u vrijeme seoba naroda bila napuštena, a poslije se od ruševina antičkog grada razvio srednjovjekovni grad Solin
3. Brdo Marjan

Marjan je brdo, poluotok i park šuma smještena na zapadnom dijelu splitskog poluotoka. Istočno od Marjana, nalazi se centar grada Splita.

Šetnja Marjanom ili trčanje po Marjanu je jedna od omiljenih zabava stanovnika Splita.

Najviši vrh Marjana je visok 178 metara, njegova površina je 340 ha od čega je polovica pokrivena borovom šumom.

Proglašen je park-šumom 1964. godine i time zaštićen Zakonom o zaštiti prirode RH.
4. Grad Trogir
Smješten je na otočiću između kopna i otoka Čiova. Specifičnost grada je u kiparskom umijeću na kamenu. Zbog te ljepote i vrijednosti UNESCO je uvrstio staru gradsku jezgru Trogira u popis svjetke baštine. Šetnja ulicama Trogira je poput putovanja u prošlost, u vrijeme Grka, Rimljana te Mlečana.5. Grad Omiš
Omiš je slikovit grad istinskog mediteranskog ugođaja na ušću rijeke Cetine. To je grad Festivala dalmatinskih klapa u srcu Dalmacije izmedu turističkih centara Splita i Makarske, koji je poslije burne i zanimljive povijesti od antičkih vremena, te srednjo-vjekovne neosvojive tvrđave omiških gusara, postao turističko središte rivijere iznimne ljepote.
Grad Omiš zbog jedinstvenog položaja, opkoljen strmim liticama, rijekom Cetinom i morem daje impozatan krajolik pa eko-turizam u seoskim domaćistvima i športovi kao rafting na brzacima Cetine, slobodno penjanje po obližnjim liticama, jedrenje na dasci, plivački maraton i odbojka na pijesku postali su atraktivni dio turističke ponude.
6. Rafting na rijeci Cetini

Bez sumnje, rijeka Cetina je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj za rafting avanturu. Smještena je u pitomom kraju kroz koji se mirno vuče kanjonima i brežuljcima koji se uzdižu nad njom.
7. Stara Podstrana
Kolijevka današnje Podstrane je Stara Podstrana, koja pod okriljem brda Peruna vjerno čuva niz kamenih stoljetnih kućica, u čijim dvorištima i kaletama trajno pulsira duh prošlosti. Stara Podstrana svoju bogatu povijest i ljepotu čuva u netaknutoj prirodi, prekrasnim crkvama i kulturnim građevinama, koje otkrivaju impresivnu povijesnu kulturu. Najstarija crkva datira iz 11.st.8. Plaža Zlatni Rat (Bol-Brač)
ZLATNI RAT je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote i jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Taj fenomen je šljunčani rt dug oko tisuću metara, kojeg oplakuje čisto i prozirno more. Plaža je posebna i po tome što mijenja oblik i položaj, ovisno o vjetru koji puše.

9.Nacionalni Park Krka
Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire tri kilometra sjeveroistočno od Knina, teče kroz dubok i živopisan kanjon, dug 75 km i tvori bučne slapove - Krčić, Risnjak, Miljacku, Roški slap (26) i znameniti Skradinski buk (Slapovi Krke 46m), koji je najveća sedrena barijera u Europi.
Svojim donjim tokom rijeka Krka protječe kroz Prukljansko jezero, te utječe u 9 km dugačak Šibenski zaljev. U NP Krka posebno se ističu dva kulturno povijesna spomenika: Franjevački samostan na otoku Visovcu i manastir Krka, a u nizu slikovitih naselja na poduručju parka najzanimljivi je Skradin, gradić zaštićen kao spomenik kulture.Visovac je smješten usred proširenja Krke, gdje je zelena voda rastvorila kršku visoravan iznjedrivši harmoničan spoj prirodne i povijesne baštine. Okružen brdovitim miljevačkim platoom i preljepim rupskim poljem, što s mukom težaka ljepotu sjedinjuju u krilu modrine njegova jezera, prkosi olujama povjesnih nedaća kroz vjekove.
Neodoljiva, šarmantna hrid u obilju prirode, koju su redovnici tijekom stoljeća marljivim radom pretvorili u otok pun stabala, šarenog cvijeća, voća i povrća, neodoljivo privlači turiste.
10. Plaža Bačvice- Split
Plaža Bačvice, omiljeno je kupalište u Splitu, koje je nagrađeno plavom zastavom. Plaža je pješčana sa kamenitim dijelovima, a more je tirkizno plave boje i kontrolirane čistoce. Jedna od najinteresantnijih događanja na plaži je popularno igranje picigina, omiljenog ljetnog sporta Splićana, a možete se zabaviti i ostalim vodenim sportovima. U okolici plaže nalaze se barovi, restorani i slastičarne gdje ćete se moći osvježiti pićem ili sladoledom. Ovo je glavna gradska plaža i posjećuje ju velik broj kupača koje čuvaju spasioci, a omogućen je pristup i osobama sa invaliditetom.